Vitorlázás a családdal

b
j

by Barbara

}

08.05.2020

Ez a nyár igazán tökéletes a családi vitorlázásra. Kevesebb táborozási lehetőség van, biztonságosabb a családdal tölteni a napjainkat, de mindannyian vágyunk a hosszú bezártság után a szabad levegőre. Mi vitorlázók pedig különösen sokat vártunk arra, hogy kedvenc hobbinkat űzhessük, idén pedig itt az alkalom, hogy a gyerekekkel is megszerettethessük a hajózást. A Quantum Sails szakembere, Jason Currie összegyűjtött néhány saját tapasztalaton alapuló hasznos ötletét arról, hogy hogyan tudjuk családunkhoz igazítani a vitorlázást úgy, hogy mindenki jól érezze magát. Mint általában a gyereknevelésben mindenhez, itt is szükség lesz türelemre és némi erőfeszítésre, de a jutalom nem marad el.

Ellenőrizd az időjárást

Nézd meg az előrejelzést! És folyamatosan figyeld az időjárást már a vízen is! Persze ismerjük állóvizeinket, de azt is tudjuk, hogy pár perc alatt le tud csapni a kasza. Hazánkban nehéz napokra előre használható pontos előrejelzést kapni, tengeren ez sokkal egyszerűbb. Ne felejtsd el, hogy amíg neked egy félméteres hullám semmiség, főleg a kisebb gyerekeknek félelmetes és riasztó lehet! Próbálj meg mindent a gyermekeid szemszögéből nézni a hajón!

 

Előkészületek

Takarítsd ki, szereld fel és töltsd fel a hajót, hogy amikor a kikötőbe értek, már csak menni kelljen! Legyen elég enni és innivaló is veletek, ne felejtkezz el a ragtapaszokról és rendes elsősegélynyújtó csomagról sem! Az a lényeg, hogy a lehető legkevesebbet kelljen várakozni az indulásra.

 

Pakolj eleget

Főleg ha több napos vitorlázást tervezel, gondolkodj úgy, mintha sátorozni mennétek! Az éjszakák lehetnek hűvösek, legyen veletek hálózsák, pulóver, takaró és a párna. A hajóról sosem hiányozhat a magas faktorszámú naptej és a szúnyogriasztó. A gyerekek hordjanak mindig sapkát és napszemüveget és méretben rájuk passzoló mentőmellényt. Ha főznétek a hajón, ne felejtsd el megnézni, hogy a gázpalack fel van-e töltve.

 

Mit vigyünk a gyerekeknek

Ez természetesen függ a gyerekek korától is, de hozzátok el kedvenc játékaikat, legyen ott Barbie, Matchbox, UNO kártya, színezők és kréták, akár az intelligens gyurma is jó választás lehet. Ha lehetséges, erre az időszakra kapcsoljátok ki a digitális szórakoztató eszközöket, szóljon ez az idő a családról. A nagyobbakat meg lehet tanítani horgászni, akár hagyhatod őket egyedül is, érezzék, hogy megbízol bennük.

 

Mutasd meg nekik, hogy kell vitorlázni

A családod a legénységed, adj nekik hasznos feladatokat! Engedd, hogy vezessék a hajót, mutasd meg nekik, hogyan kell felhúzni a vitorlát, tanítsd meg őket horgonyozni. Mesélj a hajózási jelekről, a navigációról, hogy kinek van útjoga. Olyan sokat lehet egy hajón tanulni, próbáld érdekessé tenni mindenki számára.

 

Figyelj oda a hozzáállásodra

A gyerekek óhatatlanul utánoznak minket. Ha a viselkedésünk pozitív és azt sugalljuk, hogy mindent meg tudunk csinálni, ők is így fognak tenni, míg ha negatívan és félelemmel fordulunk feléjük, miután mi vagyunk a példa, ők is így fognak fellépni. Egy hajón, ahol viszonylag szűk helyen vagyunk összezárva, ez még inkább igaz.

 

Vegyél egy GoPro-t

Ennél jobb módja nincs is annak, hogy megörökítsd a vízen töltött időt a családoddal. A nagyobb gyerekek aztán csinálhatnak a vitorlázásról egy kis filmet, és az egész család újraélheti a vicces pillanatokat.

 

Biztonság

Nem is kell mondanunk, de a mentőmellény viselése kötelező. A család biztonsága a legfontosabb! Ha totyogók is vannak a hajón, esetleg érdemes felszerelni hálót a korlátra. Ha kizárólag egy személy tudja működtetni a motort, itt az idő, hogy a házastársak és a nagyobb gyerekek is megtanulják, így ha bármi történne veled, a család másik tagja is képes a hajót és a többieket a kikötőbe visszajuttatni.

 

Keep it Fun

Mindenek felett érezzétek jól magatokat. Ha először mentek ki együtt, elég néhány órára tervezni és lassan hozzászoktatni mindenkit a vitorlázáshoz. Nem kell elsietni. Ha a gyerekek kicsik és már egy óra is elég volt nekik, ne erőltesd, menjetek vissza a kikötőbe és ússzatok egyet.
A legfontosabb pedig az, hogy ne érezd úgy, hogy a tervezettnél rövidebb vitorlázás azt jelentené, hogy nem tetszett a hajózás a családnak. Ha hamarabb is térnétek vissza a kikötőbe, ott is lehet jót játszani. Horgásszatok, keresgéljetek köveket, menjetek úszni, rendeljetek pizzát, menjetek fagyizni.

Gondolj arra, hogy kint voltatok vízen, együtt voltatok, mint család és jól éreztétek magatokat a szabad levegőn. Keresd a pozitív oldalát és ünnepeld a sikereket!

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

Barbara

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!