iQ technológia®

iQ technológia®

A Quantum Sail Design Group új szintre emelte a vitorlagyártás tudományát, melynek eredményeként még gyorsabb, még hatékonyabb vitorlák születnek. Ezt hívjuk iQ technológiának®, és ez az iparág legintelligensebb egyedi membránvitorla-fejlesztő eljárása.

A cégek többsége már kész szoftvereket használ a tervezéshez. Ezzel szemben a Quantum több mint 20 éve fejleszti saját, integrált gyártási rendszerét olyan emberek segítségével, akiknek hatalmas tudás és tapasztalat áll rendelkezésére a vitorlázás és mérnöki tevékenységek terén egyaránt. Az iQ eljárás egy rendszerbe foglalja a csúcstechnológiás tervezési és gyártási folyamatokat a rendszeres vízi tesztekkel, így eredményez kiváló teljesítményű vitorlákat, igény szerint sokszorosítható formát.

A vitorla tervezése a 3D modell megalkotásával, és annak virtuális tesztelésével kezdődik. Végeselem  módszerével vizsgálják a modellt aerodinamikai teljesítmény és szerkezeti integritás, stabilitás szempontjából. Miután a modellt finomhangolták, és elkészült a végső vitorlaszerkezet terve, az egész a gyártórészlegre kerül, ahol milliméteres pontossággal kezdődik el a gyártás. Az élsport igényeinek megfelelően a maximális teljesítményt a szigorú körülmények közt végzett vízi tesztek során érik el.

Az iQ technológia® garancia a Quantum vitorlák minőségére. Azok a vitorlázók, akik a Quantum vitorláit választják, biztosak lehetnek benne, hogy vitorlájuk a legkifinomultabb fejlesztési és gyártási technológiák felhasználásával készült. Fejlesztéseink célja, hogy vitorláink minden körülmények közt, minden vitorlázóigénynek maximálisan megfeleljenek.

Tervezés

Az aerodinamikus nyomás és a felületi feszültség közötti egyensúly az, ami meghatározza a vitorla optimális alakját. A Quantum Sails tervezői számítógépes áramlásdinamikai (CFD) számításokkal állapítják meg a felmerülő aerodinamikai erőket és végeselem számítással (FEA)  a rugalmasságot. Ez az első lépés a vitorlatervezés folyamatában.

A vitorla alakja

Saját 3D tervező programunk, a hajótípusok specifikációi és a vitorlatípusokat tartalmazó kiterjedt adatbázisunk segítségével készítünk el először egy 3D-s öntőformát. Ezután további finom szerkesztések szükségesek, hogy elérjük a kívánt alakot.

Aerodinamikai elemzés

Egy virtuális vitorlaprototípuson számítógépes áramlásdinamikai számításokkal jelenítik meg a szél irányát, sebeségét teljes spektrumban és a légnyomás eloszlását a vitorla mindkét oldalán, minden részén. Az így kapott képek és adattáblák segítenek a vitorla teljesítményét kiszámítani.

Szerkezeti elemzés és száleloszlás

Végeselem  módszer segítségével a Quantum tervezői megjelenítik, hogyan hajlik, csavarodik, nyúlik a vitorla, hogyan oszlik el a terhelés az anyagon. A virtuális vitorlát egy mintariggel együtt vetik alá újabb teszteknek, hogy a futó- és állókötélzet hosszanti és átlós jellemzőit is megmutassa. Emellett a képlethez hozzáadják a különböző vitorlaanyagok adatbázisát is, hogy megtalálják azt, ami a legjobb száltípust, -mennyiséget és -eloszlást biztosítja az adott vitorlához. A 3D modellezés, az CFD és a FEA lehetővé teszi, hogy a Quantum tervezői rengeteg különböző tényezőt hangoljanak össze, hogy végül megkapják a vitorla optimális méretét, formáját, felépítését és anyagát.

Teljesítményoptimalizálás

A Quantum tervező szakemberei a hajótervező csapatok együttműködésével gyorsulás előrejelző programot (VPP) is használnak, hogy megbecsüljék, különböző szelekben milyen teljesítményre lesz képes a hajó. Ehhez az aero- és hidrodinamikus teljesítményt kapcsolják össze – azaz összehangolják a vitorlát és a hajótestet. A kötélzet, rake, a hajó dőlésszöge és más változók mind modellezhetők és kiszámíthatók, így a vitorla alakját tökéletesen a hajóhoz és valós környezethez tudják illeszteni.

Gyártás

A Quantum membrán vitorlái a legkorszerűbb műhelyekben készülnek olyan modern technikai módszerekkel, amiket a cég az utóbbi évtizedben fejlesztett ki kifejezetten a vitorlaanyag laminálására és formálására. A gyártás minden lépésére kiterjedő szabványok garantálják az azonosságot, a színvonalat és megbízhatóságot. A Quantum emellett folyamatosan kapcsolatban van olyan ipari és tudományos partnerekkel, akik elkötelezettek a folyamatos fejlődés iránt a minőség és hatékonyság terén.

Laminálás

A membrán egy olyan laminált anyag, amiben bizonyos mennyiségű és elrendezésű rostokat ragasztanak össze nagyon finom, vékony Mylar fóliák közé. A Quantum vitorlái több keresztirányú rostot tartalmaznak, mint más gyártók vitorlái, ezáltal könnyebb őket trimmelni, időtállóbbak, alaktartóbbak és szélesebb széltartományban használhatók.

A laminált anyag elkészítéséhez a rostokat egyedileg, a várható terhelés irányának megfelelően megtervezett eloszlásban rendezik el a tervezési folyamatban megállapított minta alapján. A folyamat során a minimális felesleges ragasztót felitatják a rostokról, hogy elkerüljék az átitatódást és csökkentsék a törékenységet, valamint hogy biztosítsák az ideális erő-súly arányt. Miután a legfelső réteg film is a helyére került, vákuumlaminálják a filmeket a rostokra. Ezután a rétegeket infravörös fény által kibocsátott hő és 6-8 tonnás nyomás segítségével olvasztják össze. Így a ragasztót a lehető legvékonyabbra tudják lapítani, valamint a membrán négyszer-ötször erősebb lesz, mint a hagyományos technológiával készült laminált anyag.

Utólagos formázás

Óriási különbség a mások által alkalmazott formálási eljárásokhoz képest, hogy a Quantum vitorláit először szerkezeti részegységenként laminálják, vágják, formázzák, majd végül összeállítják a teljes membránt; a megfelelő alakhoz szükséges ragasztásokat akkurátusan követik, így biztosítva a kifogástalan pontosságot. A laminálás és varrás területén alkalmazott fejlesztések tovább csökkentik a illesztési hiba és delamináció esélyét. Ezek a módszerek teszik lehetővé, hogy a Quantum vitorlák kivételesen időtállók és sokszorosíthatók.

Verifikáció

A Quantum Racing TP 52 és NIKA RC 44 programja ideális felület, hogy igazoljuk fejlődésünket és technológiai elsőbbségünket. A versenyprogram, professzionális vitorlázókkal és több mint 200 óra vitorlázással különböző tengereken és szélviszonyok között, kontrollált környezetet teremt az adatgyűjtésre, a teljesítménycélok igazolására és a fejlesztésre szoruló területek feltérképezésére. Pontosan dokumentált folyamat ez, aminek során a Quantum Racing Team 8,6 százalékos sebességnövekedést tudott elérni a 2008-as versenyidény eleje és vége között. Ezeket az adatokat felhasználva továbbfejlesztették a vitorlákat 2009-re, és a hajó még gyorsabb lett. Ezzel a tesztelési módszerrel az ambiciózus versenycsapatok előtt nyitott a lehetőség, hogy kihozzák a legtöbbet Quantum vitorláikból.

Az azóta eltelt 10 év sem zajlott tétlenül…

Quantum iQ Technológia® Bemutatása

Quantum IQ TECHNOLÓGIA® esettanulmány

Értékesítés

8230 Balatonfüred Zsigmond utca 12. (Quantum Sails Hungary Loft)

Rauschenberger Miklós: +36 70 427 0707‬

Szervíz

8230 Balatonfüred Zsigmond utca 12. (Quantum Sails Hungary Loft)

Pécsváradi Ákos: +36 30 833 1221‬

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!