UV sugárzás, a láthatatlan vitorla gyilkos

b
j

by Quantum Sails Hungary

}

06.19.2019

Mindenki szeret ragyogó napsütésben vitorlázni! Mindenki, kivéve a vitorlákat… A Nap sugarai ugyanis láthatatlan gyilkosai a vitorla anyagának és varrásainak, amiknek káros hatása nehezen észrevehető, általában csak akkor, ha már túl késő.

Mutatni fogunk pár árulkodó jelet és megelőzési tippet, előbb azonban értsük meg, pontosan hogy működnek az UV sugarak!

Az UV vagy ibolyántúli sugárzás a fénynek olyan spektruma, ami emberi szem számára láthatatlan. A Napból érkező magas frekvenciájú sugaraknak három kategóriája van: UVA, UVB és UVC sugárzás. A Föld ózonrétege elnyeli a teljes UVC sugárzást és az UVB nagyját is – utóbbi bőrünkre nézve a legkárosabb. Emiatt barnulunk és égünk le, és emiatt kaphatunk bőrrákot is. Az UVA sugarak is felelősek ebben, még ha kisebb mértékben is.

Az UV sugárzás energiája elég magas ahhoz, hogy felbontsa a kémiai kötéseket. Molekuláris szinten az UV fény részecskéinek annyi energiája van, hogy az elektronokat elszakadásra késztessék az atomjaiktól – ezt nevezzük ionizációnak. Amikor a vitorla rostjai és anyaga elnyelik az UV sugarakat, kémiai tulajdonságaik megváltoznak, a kötések instabilak lesznek és felbomlanak. Emiatt gyengül és szakad el könnyen az anyag.

A veszélyt az jelenti, hogy nem könnyű észrevenni az UV károsodás nyomait. Ha nem vizsgálod át elég aprólékosan a vitorlát, valószínűleg nem szúrod ki a tüneteket! Ezért is fontos, hogy a vitorláidat hozzáértő vitorlavarrók nézzék át és velük együtt alakítsd ki a UV ellenes védelmi tervet. Mert a megelőzés itt nem csak egy sima vitorlazsák, hanem annak megtervezése, hogy mikor, hol és hogyan tárold vitorláidat.

Figyelmeztető jelek

Varrás:

Az UV sugárzást nem csak a vitorla anyaga, de a varrásokban található vékony cérnák is megérzik. Ezek állapotát a következő videóban mutatott tű teszttel könnyen ellenőrizheted! Ha sorra szakadnak el a cérnák, gyorsan keresd fel vitorlavarródat, hogy még időben kicserélhesse!

Elszíneződések

Az UV sugárzás nem csak az anyagot gyengíti, de a vitorla színeire is hatással van, ezért érdemes odafigyelni ezekre a gyanús jelekre. A dakron anyag szürkés árnyalatot kap, ha károsodott, könnyen észrevehető ez például akkor, ha a vitorla egyik sarka mindig kilóg a zsákból.

Különbség az UV által elszínezett és az új vitorla között.

Az UV sugárzás okozta sérülés egyik legszembetűnőbb jele az, ha a jelzőszálak és a matricák kifakulnak, elszíneződnek. Ha ilyet látsz, nagy a valószínűsége, hogy nagyobb a baj és a vitorlád már máshol is sérült. A meleg színek, a piros, sárga és a narancs fakul először, utána jönnek a hidegebb színek, a kék, a zöld majd legvégül a fekete.

Kifakult jelzőszálak és matricák

Gyengülő anyag

Az UV sugárzás lebontja a vitorla anyagát, elemi rostjait, így az túl gyenge lesz, törékennyé válik. De azért trükkös a dolog, mert még ebben a legyengült formájában is nehéz szabad szemmel pontosan meglátni, hogy mi a probléma. Ha a kezeddel el tudod tépni a vitorlát, nagy a baj! Szintén ellenőrizd a vitorla első élét. Ha kopott foltokat találsz, biztos lehetsz benne, hogy UV sugárzás érte.

Elgyengült és megszürkült vitorla anyag

Ezek a sérülések nem feltétlenül bukkannak fel mindenhol és egyszerre. Lehet, hogy a rosszul feltekert orrvitorla csak egy kis részen sérül például, ahol az anyag nincs takarva. Ezért ellenőrizd időnként hogy hogyan tárolod a vitorláidat a hajón, így sokkal könnyebb észrevenni, ha a vitorládat akaratlanul is UV sugárzás éri. Természetesen vitorlázás közben nincs mit tenni, érni fogja a nap, de figyelj oda, hogy hogyan tárolod, mikor nem használod vitorláidat és nézd át gyakran az első élet, a sarok erősítéseket és a varrást.

Sérült elsőél

Megelőzés

Meglepően egyszerű az UV védelem első lépése, a vitorlazsák használata, mégis sok pucér vitorlát látni a kikötőkben álló hajókon. Pedig nem véletlenül kaptad új szerzeményedhez! Van más funkciója is, mint hogy a gyártó logója még egy helyen feltűnhessen: a legegyszerűbben úgy vigyázhatsz vitorládra, ha minden alkalommal gondosan összetekered vagy -hajtogatod és beteszed a zsákjába. Ez megvédi esőtől, naptól és a mechanikai sérülések egy részétől is. Ha vitorlazsákod már kissé lestrapált, lyukas, elromlott a zipzárja, vidd el ezt is a vitorlavarróhoz, újjá tudja varázsolni!

Ha a fockot fenn szoktad hagyni, de nem használod minden nap, akkor inkább vedd le és pakold el, de leginkább szerezz egy felhúzható fock zoknit vagy egy UV takarót.

Az UV takarók olyan anyagból készültek, amelyek szinte magukba szívják a káros sugarakat így védve a vitorlákat. Főleg feltekert fockon és az árbócba vagy a bumra tekert nagyvitorla sarkain használjuk.

Ha a vitorlazsákot vagy az UV takarót nem rendeltetésszerűen használod, nem vigyázol rá, akkor idővel elvesztik hatásosságát. Egy rosszul feltett vitorlavédő sok meglepetést okozhat, főleg, ha nem fedte tökéletesen a vitorlát. Ne felejtsd el azt sem, hogy ha a fockot betekerve tárolod, jó irányba legyen betekerve, hiszen az UV védelem csak így működik. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább fotózd le a vitorlát és a vitorlavédőt és küldd el nekünk!

Karbantartás

Legtöbbet akkor teheted vitorláidért, ha időnként alaposan átvizsgálod őket. Érdemes szezononként pár alkalommal egy sima, száraz helyen kiteríteni és átvizsgálni minden négyzetcentiméterét, hogy az apró hibákat mielőbb felfedezd. Egyrészt ezeket javítani még sokkal olcsóbb, másrészt a nagy vitorlasérülések sokszor visszavezethetők ezekre a kicsi, elhanyagolt szakadásokra, lyukacskákra. Ha nem bízol saját szemedben, hívj el szakembert, aki átnézi veled! Sok fej- és pénztárcafájást spórolhatsz meg az idejében felfedezett problémák orvoslásával.

A perseningek és vitorlazsákok sem teljesen UV állók, csak jóval jobban bírják a káros sugarakat, mint a vitorlák, így akár 4-8 szezon is kibírnak, főleg ha vigyázol rájuk. Mint ahogy a vitorlán, a vitorlazsákon is a varrás megy legelőször tönkre, így azt érdemes kijavíttatni időről időre.

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

Quantum Sails Hungary

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!