Napra kész vagy? Vitorláink és önmagunk megóvása a napon

b
j

by admin

}

07.25.2022

Ahogy a hőmérséklet és a szezon iránti lelkesedésünk is az egekbe szökik, fontos átgondolnunk, hogyan maradhatunk biztonságban a napon, miközben az időnket a vízen töltjük. Függetlenül attól, hogy egész évben vitorlázunk-e, vagy csak néhány hónapot tartózkodunk napon, ügyeljünk arra, hogy betartsuk a QUANTUM szakértői által javasolt tippeket. Így megvédhetjük vitorláinkat és magunkat a nap erejétől.

Versenyzés vagy túravitorlázás esetén a gyönyörű napsütéses idő áldás a vízen. Ha azonban nem vagyunk elég körültekintőek, a verőfényes napsütés maradandó károkat okozhat vitorláinkon és testünkön egyaránt. Tapasztalt vitorlázóinkkal és technikai szakértőinkkel beszélgetve összeszedtük a leghasznosabb tippeket, amelyek segítségével vásznainkat és bőrünket is megkímélhetjük a tűző naptól. Ne feledjük, borúsabb napokon az UV sugarak legalább annyira károsak, mint szikrázó napsütésben.

Vitorláink és önmagunk megóvása a napon

A VITORLÁK MEGÓVÁSA:

Takarjuk le vitorláinkat: ha nem használjuk azokat, tartsuk rajta a huzatot! Abból, hogy a vitorlákat lehúztuk és összehajtogattuk, még nem következik, hogy az UV-sugarak nem teszik tönkre! Használat után azonnal tegyünk rá huzatot –ha van perzeningünk, cipzározzuk be!

Ez vonatkozik a vászon felületére és az élekre is: ha a bimini összecsukható, hajtsuk össze, és helyezzük rá a fedelet. Ezzel megóvjuk a vásznat! Amennyiben lehetséges, rendszeresen ellenőrizzük a napsugárzásnak kitett felhúzó köteleket és az éleket.

Használjunk az orrvitorlán is UV-takarót: az alján lévő betekerőtől egészen az orrvitorla tetejéig érdemes egy ponyvát varratni a napfény ellen. Ha helyesen betekerjük, ez a huzat elnyeli az UVsugarakat, miközben a vitorla anyagát is megvédjük. Tartsuk karban és rendszeresen vizsgáljuk meg a vitorlákon lévő UV védőréteget, győződjünk meg arról, hogy megfelelően vannak-e betekerve, ezáltal is növeljük vitorláink élettartamát.

Szedd le, hajtsd össze és tárold: ha tudjuk, hogy huzamosabb ideig (akár néhány hétig vagy egy hónapig) nem használjuk a fock-unkat, vegyük le, hajtogassuk össze és tároljuk körültekintően, így akár évekkel is megnyújthatjuk használati idejét.

Ablakok: Az „üveg” panelek a sprayhoodan is szenvednek az UV-sugárzástól – talán érdemesebb fontolóra vennünk egy kisebb árnyékoló vásárlását ezekhez az ablakokhoz, vagy legalább évente fényesíteni és viaszolni őket, ügyelve arra, hogy minden vitorlázás után eltávolítsuk róla a szennyeződéseket.

Az UV-védelemről és a megelőző intézkedések mellőzésének következményeiről további információkért tekintse meg ezt a cikket: A láthatatlan vitorlagyilkos: UV-sugarak.

MAGUNKNAK ÉS CSALÁDUNKNAK

Sok-sok naptej: Ez nyilvánvaló, de néhány dolgot azért érdemes szem előtt tartanunk: használjunk minimum 30-as SPF-s fényvédő termékeket. A Quantum-szakértő és profi versenyző, Scott Nixon például szeret „mindent, ami SPF 50 és babáknak készült; nem csípi a szemed, ha vitorlázol, és nem izzaszt!” Azok a fényvédők, amelyek cinket tartalmaznak, ugyancsak nagyszerű választást jelentenek, különösen az orrunk miatt, ha hosszú napokat töltünk el a vízen.

Alkalmazzuk a naptejet, fényvédőket bőségesen és gyakran. Ez nem egy egyszeri alkalom a nap elején, ugyanis csak alkalmazásuk után 30 perccel védenek aktívan.

Ajkak: az ajkakon lévő fényvédő krém jön le a legkönnyebben, különösen akkor, ha annyi vizet iszol, amennyit kell:)). Érdemes egy jó ajakbalzsamot keresnünk SPF-vel, amelyből akár többet is vásárolunk – mert minimum egyet úgyis elhagyunk 😀 – tegyük őket könnyen elérhető helyre, és használjuk naponta többször.

Legyünk környezettudatosak: Ha azt tervezzük, bemegyünk a vízbe vagy úszunk egyet, győződjünk meg róla, hogy „környezetbarát” fényvédőt használunk. Legújabb kutatások szerint az átlagos fényvédő krémek összetevői károsítják a vizek, tavaink, óceánjaink élővilágát. Az Egyesült Államok egyik Nemzeti Parkja például egy közleményt adott ki a fényvédő krémekről és azok víz alatti ökorendszerekre gyakorolt veszélyéről.

Védőruházat és kiegészítők: Fényvédő krém kötelező, de még ennél is tehetünk többet (és kell is többet tennünk) a védelem érdekében.

Sapkák! A széles karimájú kalap vagy sapka a legjobb módja annak, hogy megvédjük arcunk, nyakunk, fejünk és füleinket a napsütéstől. Szerencsére stílusos és még lebeg is a vízen!

Vitorláink és önmagunk megóvása a napon

Nem minden napszemüveget készítenek el ugyanolyan minőségben. Győződjünk meg arról, hogy 100%-os védelmet nyújtanak az UVA, illetve UVB sugárzások ellen, illetve az sem árt, ha szemüvegünk polarizált. Az ilyen lencsék csökkentik a nap tükröződését a vízen és ezáltal könnyebben vesszük észre a vízen lévő akadályokat, tárgyakat, no meg a szelet! . Összességében segíti az erős fényben látást; azonban továbbra is meg kell győződnünk arról, hogy megfelelő UV-védelemmel rendelkezzenek.

A lencsék színe jóval többről szól, mint divat. Ugyan nem változtatja meg az UV sugárzást, de tudja befolyásolni, hogy miként látjuk azt. Ebben a cikkben a Sailing World által osztályozott lencseszíneket találjuk, amennyiben további információra lenne szükségünk a vitorlázáshoz legjobban illő napszemüvegekről.

Ruházat: Bár szinte minden anyag bizonyos mértékig megvéd minket, egyesek hatékonyabbnak bizonyulnak, mint mások. Vitorlázáshoz való ruhák vásárlásakor ügyeljünk az ultraibolya sugárzás elleni védelemre (UPF). A napvédő ruházat működéséről a REI nagyszerűen bemutatja hogyan működik a ruházati fényvédelem, beleértve az anyagok felépítését és szinezését (ez itt elérhető). Extra napos időben is felkaphatjuk egyik napvédőnket, hogy eltakarjuk arcunkat. Könnyűek és légáteresztőek, tökéletes kiegészítők ahhoz, hogy mindig magunknál legyen a vízen.

Készítse el saját árnyékolóját. Egy vitorláson nincs sok árnyékolási lehetőség, ezért érdemes egy napellenzőt is beszerezni, hogy a hosszú regattákon vagy a vízen töltött napokon árnyékot biztosítson.

Hidratálás, hidratálás, hidratálás: Ez rendkívül fontos, ezért is említjük meg háromszor. A dehidratáltság befolyásolja a vitorlás képességeinket és elronthatja a vízen töltött óráinkat.

Jól bevált, régimódi elem: a víz. Győződjünk meg róla, hogy mindenki számára elegendő legyen a hajón, és győződjünk meg arról is, hogy az emberek valóban igyanak belőle.

Nagyszerű lehetőség kisebb hajók, daysailerek és versenyzők számára az újrafelhasználható, összecsukható vízkocka, ami jó módja annak, hogy megszabaduljunk az egyszer használatos műanyagoktól, miközben egész nap hidratáltak maradunk.

Mi a helyzet a gyerekekkel? A gyerekek nem bírják ugyanazt az erősséget a napon, mint a felnőttek, ezért extra óvintézkedésekre van szükségünk. Kövessük az összes fent említett tippet, és használjunk gyermekspecifikus fényvédőket, amelyek nem sértik a szemüket, viszont az első használattól kezdve aktívan védenek.

Ne felejtsük el a háziállatainkat sem! Mindannyian szeretjük, ha házi kedvenceink a vízen töltik velünk a napot, ezzel még élvezetesebbé téve a vitorlázást, mint örömforrást. A kutyák és macskák azonban hasonló problémáknak vannak kitéve, mint az emberek, például a leégés és a bőrrák kapcsán. Ügyeljünk arra, hogy az árnyékban pihenjenek és sok vizet igyanak.

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

admin

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!