„Minőségi kötelek nélkül a legjobb versenyhajóból és legújabb vitorlából sem lehet kihozni a maximumot” – interjú Pécsváradi Ákossal, a LakePro Rigging vezetőjével

j

by Quantum Sails Hungary

}

05.22.2019

A LakePro Rigging a Balaton első professzionális rigging szolgáltatásokat nyújtó műhelye. Pécsváradi Ákossal, a LakePro Rigging vezetőjével beszélgettünk a balatonfüredi Quantum Loftban, ami egyben a riggerek központja is.

Honnan jött az ötlet, hogy létrehozzátok a LakePro Rigging műhelyt?

Sokszor felmerül a kérdés, miért kell egyáltalán kötelekkel dolgozni, miért nem elég csak levágni és használni őket. Sokkal több múlik a jó kötélzeten és minőségi kötélmunkán egy vitorlás hajón, mint azt gondolnánk. A helyesen felépített és beállított kötélzet a hajó teljesítményét és strapabírását is erősen befolyásolja. A megfelelő kötelek kiválasztása és megmunkálása pedig szakértelmet kíván. Úgy látjuk, a Balatonon is egyre többen képviselik azt a szemléletet, hogy megfelelő szakértelemmel kiválasztott, időtálló kötélzettel szereljék fel hajójukat, ezért gondoljuk azt, hogy van létjogosultsága egy kifejezetten riggingel foglalkozó műhelynek. Sokan foglalkoznak kötélmunkákkal, de mi a kikötőkben, garázsokban végzett fuxolásoknál többet és jobbat szeretnénk nyújtani a hajósoknak. Akár versenyzőkről, akár túrázókról beszélünk mindenki számára vannak megfelelő megoldásaink.

Kik a csapat tagjai és mióta dolgoztok együtt?

A csapatot Weöres Szabolcs, Keller András, Előd Botond, Nemes Attila, Baráth Gábor, Lovas Zsolt és én (Pécsváradi Ákos) alkotjuk. Idén már a harmadik szezonunkat kezdjük a LakePro Riggingel.

Miért pont Gottifredi Maffioli kötelekkel dolgoztok?

Mert nagyon jó minőségű kötelek és jól felépített, stabil hátterük van, évtizedes tapasztalattal. Nemzetközi szinten is komoly referenciákkal bírnak, nagyon értékes tudásbázisra támaszkodhatunk. Rendszeresen ellátják az America’s Cup és a Volvo Ocean Race hajóit kötelekkel, ott vannak a vitorlázás élvonalában.

Egyedi kötélmunkát készít Pécsváradi Ákos

Milyen szolgáltatásaitok vannak és kiknek ajánljátok ezeket?

Legyen szó aktív versenyzőkről vagy túrahajósokról, mindenkinek megvannak a megfelelő termékeink, melyeket érdemes használniuk a hajójukon, mi pedig az igényekhez igazítva ajánljuk számukra szolgáltatásainkat.

Sok megrendelésünk volt teljes kötélcserére, amit főleg szezon végén, télen vesznek igénybe a vitorlázók. Ők szeretnék, hogy tavaszra menetkész felszerelés várja őket, és ebbe beletartozik a kötélzet is. Ilyenkor átnézzük a hajót, hova, milyen kötélre, kötélmunkára van szükség, a téli hónapok alatt elkészítjük, majd felszereljük és beállítjuk az ügyfélnek. Gottifredi Maffioli kötelek mellett Antal és Ubi Maior termékeket is forgalmazunk, így az elhasználódott vereteket és egyéb alkatrészeket is rögtön ki tudjuk cserélni. A kötélmunkák mellett ultrahangos csörlőtisztítást, karbantartást is vállalunk. Egy-egy ilyen komplex munkát jobb a téli hónapokra időzíteni. Szívesen nyújtunk tanácsadási szolgáltatást is, amikor átnézzük a hajót, felmérjük a kötelek, veretek állapotát, mit lenne érdemes cserélni vagy javítani, beállítjuk az árbócot.

Versenyzők is gyakran fordulnak hozzánk. Itt sokszor felmerül, hogy szezon közben keresnek meg minket egy-egy kötél cseréjével, de ugyanúgy vannak egyedi igények, melyekre speciális megoldások szükségesek. Örömmel dolgozunk ezeken is, mindig izgalmas közösen gondolkodni és kitalálni, hogyan tehetjük a fedélzeti munkát a kötelek segítségével még gördülékenyebbé, hatékonyabbá, a hajót még gyorsabbá, vagy éppen egy átalakítás során milyen fejlesztéseket lehet kötelekkel megoldani. Talán elmondhatjuk, hogy nem is nagyon van olyan nagy katamarán most a Balatonon, amin ne dolgoztunk volna valami egyedi megoldáson. Nagyon izgalmas kihívás volt az idei szezon elején az újonnan érkezett Decision35 katamaránok teljes rigjének felállítása is, melyen a hajók hivatalos svájci szakértőjével dolgoztunk. Ezeket a hajókat most már képesek vagyunk teljeskörűen szervizelni.

Készletről dolgoztok vagy mindig meg kell rendelni az adott köteleket?

Meglehetősen széles raktárkészletünk van a balatonfüredi műhelyben, kisebb szerelvények, kiegészítők, például seklik, loopok is azonnal megvásárolhatók. Egyéb kötélmunkákat nem igazán lehet készletre gyártani, mindegyik egyedi igény szerint készül, így ezeket a felmérés után hajóra szabottan készítjük el. A Balatonon használt hajókra – akár verseny, akár túra – szükséges kötélfajtákból rendelkezünk készlettel, így viszonylag gyorsan átadásra kerülnek a munkák, bár ez nagyban függ a műhely leterheltségétől.

Széles kötélválaszték a balatonfüredi műhelyben

Füreden a Quantum Loftban dolgoztok, ami vitorlaműhely és a Quantum Sails hazai központja is egyben. Mennyire szoros az együttműködés a két terület között?

A vitorlázat és kötélzet szorosan összefügg. Egy vadiúj vitorlából, kiváló versenyhajóból sem lehet kihozni a maximumot minőségi kötelek nélkül, ezért mindig ajánljuk ezek átnézését is. Ha egy versenyző azért szeretne új vitorlát, hogy gyorsuljon a hajója, mindig érdemes megnézni a hozzá tartozó kötélzetet is. Egy nem megfelelő kötél lenyúlik és az erőt is elviszi, amit a vitorla adna, így meggátolva a teljesítmény javulását. Arról nem is beszélve, hogy a rosszul karbantartott álló- és mozgókötélzet könnyebben szakad, egy-egy havária pedig súlyos csapás a vitorlára és az egész hajóra nézve is. De nem csak a versenyzőkre koncentrálunk, a túrahajókra is megvan a megfelelő termékskála, amit érdemes használni, nem az a cél, hogy mindenhova a legdrágább köteleink és megoldásaink kerüljenek.

A Quantum Loftban igyekszünk komplex szolgáltatást nyújtani a hajókhoz, így nagyon kézenfekvő, hogy egy helyen vannak a vitorlák, kötelek és veretek.

Egy túrahajó teljes kötélszettje

Csak a Balatonon vagytok elérhetők?

Amikor megalapítottuk a LakePro Rigginget, már akkor célul tűztük ki, hogy ne csak a Balatonra korlátozódjanak szolgáltatásaink. Vannak munkáink külföldön is, de egyelőre az itthoni piac a mérvadó. Színvonalas kivitelezéseink, a jó minőségű kötelek és az egyedi megoldások rengeteg megrendelőt hoztak, most elsődlegesen ezeket szolgáljuk ki, aztán fokozatosan lépünk majd tovább. A kötélgyártó részéről is mutatkozik érdeklődés nemzetközi kooperációra.

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

Quantum Sails Hungary

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!