Lendületben a Quantum Sails!

b
j

by admin

}

05.25.2016

 

Nem elég jó vitorlákat gyártani, el is kell tudni azokat adni. A hazai Quantum képviselet a világmárka minőségét kínálva, élenjáró kommunikációt folytat a vitorlás társadalom szereplőivel.

Az állandó jelenlét megkerülhetetlenné teszi az alsóőrsi vállalkozást, ha vitorlabeszerzésen és márkaválasztáson törjük a fejünket.

Rauschenberger Miklós nem tekinthető újoncnak a vitorlázás és a vitorlakereskedelem területén. Tapasztalatait néhány éve a Quantum Sails hazai forgalmazójaként kamatoztatja. Miki az Évadnyitó előtt válaszolt kérdéseinkre.

Mióta van jelen a hazai piacon a Quantum Sails?

Áprilisban volt 3 éve, hogy saját vállalkozást indítottam és kizárólagos hazai forgalmazóként, elkezdtem itthon a Quantum vitorlák piaci bevezetését. A mai napig azt gondolom életem egyik legjobb döntése volt!

IMG_8016

Kik alkotják a Quantum csapatát?

Az indulás évében egyedül, személyes kapcsolatépítés útján kezdtem el hitelesen, megfelelő szakértelemmel alátámasztva megismertetni vitorlázó társaimmal a terméket. Egy év alatt, és a pozitív fogadtatás hatására körvonalazódott a terv hová is szeretném a vállalkozást fejleszteni, mekkora piaci potenciált látok a termékben és az ügyfelek megfelelő kiszolgálásához, milyen hátteret kell nyújtani számukra.

Az első év után nyilvánvalóvá vált, hogy ha megfelelő szolgáltatásokat akarok nyújtani a partnereknek és a potenciális ügyfelek pontos igényeinek megismerését a Quantumtól elvárt minőségen szeretném ellátni, akkor ez a vállalkozás nem mehet „one men show” formájában, mert az előbb utóbb a növekedés és a minőség gátja lesz. Egyértelmű volt tehát, hogy bővülni kell. Szélesíteni a szolgáltatási palettát, bővíteni az értékesítési hálózatot és minden sikert, eredményt és a márka nemzetközi híreit el kell tudnunk juttatni a célcsoportunkhoz.

Jelenleg 8 fős csapatunk van. Értékesítés, szervíz, kapcsolódó szolgáltatások, marketing és kommunikáció területen, 4-en „főállásban” látjuk el a feladatokat, 4 en pedig az értékesítési és ügyfél kapcsolattartási hálózatot erősítik a Balaton körül.

unnamed

Maximálisan kihasználjátok az internet adta lehetőségeket, jelen vagytok a közösségi oldalakon, belefolytok több hajóosztály mindennapjaiba, rendszeresen kommunikáljátok az eredményeket. Tudatosan építitek a márka hazai hírnevét vagy van ebben némi spontaneitás is?

A kezdetektől fogva tudatosan építjük. Az indulást követő csapat bővítés egyik első tagja volt a marketinges kolléga, akivel immár 2,5 éve együtt dolgozunk. Egy itthon viszonylag ismeretlen, ám hatalmas potenciállal rendelkező márka bevezetésénél ez nem is lehetett kérdés, hogy szisztematikus kommunikációt és márkaépítést kell folytatunk. Sikereinket, eredményeinket, híreinket minél szélesebb körben el kell juttatni célcsoportunkhoz, fel kell építeni itthon is a Quantum Sails erős és pozitív imidzsét. Én a vitorlázáshoz és a vitorlákhoz értek, a marketing és a kommunikáció nem az én terepem. Nem is akartam erőlködni azon, hogy mit posztoljunk ma a facebookra, hogyan írjak meg egy rövid cégbemutatót, vagy hogy nézzen ki egy hirdetés. Ez a kolléganőm asztala. A kommunikációs és marketing munka abszolút tudatosan folyik. Időről időre átbeszéljük a célokat, aktualitásokat, ötleteket, terveket, a részletek kidolgozása és a megvalósítás pedig az ő feladata. Ismeri a piacot, ismeri a márkát és a kezdetektől fogva megtaláltuk azt a kommunikációs stílust, ami illik hozzánk, amivel mindannyian azonosulni tudunk. Ez a tudatos munka is nagyban hozzájárult a jelenleg betöltött piaci részesedésünkhöz.

Vitorlagyártás is folyik az Alsóörsön vagy csak szervízszolgáltatásokat nyújt a műhely?

Vitorlákat nem gyártunk. 3 gyártási központban készülnek, a tervezőkkel közösen megalkotott vitorlák, a Loftban mi már csak az átadás előtti befejező munkálatokat végezzük el, amennyiben ez szükséges, de alapvetően átadásra készen érkeznek a vitorlák.

A márka által képviselt minőséghez azonban elengedhetetlen a megfelelő szolgáltatási és szerviz háttér, amely kiszolgálja a Quantum Sails ügyfeleinek és ezen túlmenően a balatoni vitorlás közösség igényeit egyaránt.

Nálunk a partnerkapcsolat ápoláshoz hozzátartozik a tesztelés, a céloknak legmegfelelőbb beállítások kikísérletezése, a vitorlák utógondozása. A javítás, tárolás, a kapcsolódó termékek, mint ponyvák, lazy-k, rig szerelvények, kötelek biztosítása, szintén fontos és figyelmet igénylő feladat. Palettánk igen széles, igyekszünk pontos és kivételes minőségű munkát végezni, melynek köszönhetően talán elmondhatjuk hogy az elmúlt 2 évben sikerült, az egyik legprofesszionálisabb szolgáltatást nyújtó vitorlaműhellyé válni a Balaton partján.

Sok tervünk van még, melyekről reményeink szerint a közeljövőben le is rántjuk a leplet!

Kik a jellemző Quantum vevők? Az OD osztályok vitorlázói? A sporthajósok?

Ügyfélkörünk nagyjából együtt alakult a Quantum cégcsoport világviszonylatban megfigyelhető trendjeivel.

A cég nemzetközi szinten a kivételes minőségű versenyvitorlák fejlesztésével, a versenyzők minél jobb eredményekhez segítésével lépett piacra, az eredmények pedig magukért beszéltek, így viszonylag hamar elterjedt a Quantum Sails vitorla mind a One design, mind az egyedi versenyhajók körében. Mára már vannak élvonalbeli Quantum csapatok és egyre több olyan OD hajóosztály amiben az élbolyban, a dobogón szinte mindenki Quantum vitorlákkal megy – Pl. J70, Farr40, Melges32

Nekem is a versenyvitorlázás az asztalom, kézenfekvő volt hát, hogy ebben tudunk itthon is hamar piacot találni. Az első sikerek után, egyre többen fedezték fel a Quantum vitorlákban rejlő eredménypotenciált és egyik megrendelés hozta a másikat. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy európai szinten is kivételesnek számító versenyhajókon vannak vitorláink, számos csapatot dobogóra segítettünk az elmúlt 3 évben. Cégcsoport szinten is elismerést vívtunk ki azáltal, hogy innen a Balaton mellől, kis országukból, olyan nagyágyúknak számító hajókra is fejlesztünk vitorlákat, mint az SL33 vagy az Extreme 40. A egyedi fejlesztésű versenyvitorlák mellett egyre több One Design osztályban is jelen vagyunk, dobogós helyeken szereplünk, ami talán egy még nagyobb odafigyelést és szisztematikus munkát igénylő feladat számukra. Második éve Stratégiai partnerei vagyunk a J24 osztálynak, idén látványosan megjelentünk a Scholtz22 osztályban, de a Nautic370 osztályokban is szépen lépkedünk előre, vitorláink versenypotenciálja magáért beszél.

Nau370

Erős fellépéssel törtünk be tehát a versenyhajók piacára. Az itt elért eredmények, a tudatos kommunikáció és márkaépítés és az hogy minden kikötőben egyre több vitorlával, általunk fémjelzett kiegészítővel találkoztak a hajótulajdonosok, egyre több felől hallották a szolgáltatásaink pozitív megítélését segített abban, hogy teret nyerjünk a túravitorlázók, kevésbé élvonalbeli versenyzők körében is. Ez a folyamat egyébként erősítésre talált a nemzetközi trendekben is, hisz cégcsoport szinten elkezdett a Quantum Sails egyre inkább a túravitorlázók támogatására is koncentrálni, hisz ennek a célcsoportnak is képesek vagyunk megfelelő ár érték arányú, kivételes minőségű és anyagú vitorlákat kínálni, melyek az ő saját vitorlázáshoz kapcsolódó céljuk elérését segítik legjobban. Ha valaki szeretne kis túrahajójára egy alaktartó erős, évekig strapabíró vitorlát annak olyan anyagból, megfelelő takarókkal kiegészítőkkel együtt kínáljuk termékeinket, ha valaki alapvetően túrázik, de azért néha részt vesz egy egy versenyen is nekik is tudunk anyagválasztás tekintetében egy  „köztes” megoldást kínálni ahol az ár és a minőség összhangban van a céljaikkal. A rendszer pedig működni látszik, hisz 30+ lábas új túrahajókra csakúgy adtuk el vitorlákat mint abszolút kedvtelési céllal használt 30+ éves tipikus balatoni túrahajóra, de fokozatosan kezdünk megjelenni a charter hajók piacán is vitorláinkkal.

A versenyvitorlázás mellett egyre nagyobb hangsúlyt és figyelmet fordítunk ennek a szegmensnek a minőségi kiszolgálására is. Az idei szezonban például számos olyan projekttel jövünk majd, mely főleg a szabadidős célból vitorlázó és maximum néha egy-egy versenyen részt vevő hajótulajdonosi körnek szól, hozzájuk hozza közelebb a Quantum Sails márkát és az általa képviselt támogatást és minőséget.

Drága mulatság Quantum vitorlával „közlekedni”?

A márka képvisel egy minőséget, így biztosan lehet nála olcsóbb vitorlákat is találni, de mint az előbb is említettem, ügyfelelink céljaihoz igazodva többféle árkategóriában, többféle anyagból kínáljuk vitorláinkat. Eszünk ágában sincs a legmodernebb carbon, vagy aramid laminátumból készült vitorlát ajánlani egy túrahajóra, csak azért mert nekünk az hozná a legnagyobb árbevételt. A folyamat ott kezdődik, hogy megismerjük az ügyfél vitorlázási szokásait, céljait, lehetőségeit majd közösen alakítjuk ki azt az irányt ami alapján a tervezési folyamat elkezdődik. Ha valaki csak túrázásra használja a vitorlákat a lényeg az időtállóság és a strapabírás. Ha valaki szeretne kicsit előre lépni a versenyzés terén, átnézzük a vitorlakészletet, ajánlunk olyan méretű, funkciójú vitorlát, ami segíthet jobb eredményt elérni, felvázoljuk neki a különféle vitorlaanyag típusokat és a bennük rejlő lehetőségeket. Azonban egy kezdő versenyző csapatnak sem a csúcstechnológiás anyagokat fogjuk erőltetni, Első lépésben, egy  alacsonyabb árkategóriájú, ám megfelelően megtervezett és megfelelő méretűre tervezett vitorlával is előrelépést tudnak majd elérni!

Úgy vélem ez az ügyfélközpontú szemléletmód és háttértámogatás, a szolgáltatásaink széles palettája és minősége az, ami egyre nagyobb piaci előnyhöz juttat minket.

Szóval csak bíztatni tudok mindenkit, hogy keressen minket bátran!

Egyre több Quantum kiegészítőt látni a kikötőkben. A vitorlák mellett melyek a legnépszerűbb termékek?

Szerencsére ezen a területen is sikerült előre lépnünk. Induláskor sem volt kérdés, hogy ügyfeleinknek a vitorlák mellé igényes tervezésű és kivitelezésű kiegészítőket is szeretnénk kínálni, így szépen lassan épült ez a termékpaletta is. Egyre több Lazy Jack, ponyva, vitorla takaró, bimini, sprayhood, kötélzsák, lap puffer kerül ki műhelyünkből, ez pedig megintcsak nagyban segíti a márka láthatóságát, melynek a kikötő bizony fontos terepe.

A hagyományos kiegészítőkön túl számos egyedi ötlet is testet öltött már műhelyünkben. Ezeket az elképzeléseket Pécsváradi Ákos kollégám kivételes érzékkel képes megtervezni és megvalósítani. Készítünk speciális UV álló latex anyagból motortakarókat, egyedi kötélzsákokat, dobozokat. Külön termékpalettát fejlesztettünk ki és minden kiegészítőt mi gyártunk például a hazai tervezésű és gyártású Bravo 6.0 motorosokhoz, de nemrég Berecz Zsombinak készítettük el az általuk megálmodott kísérőmotorosba passzoló vitorla tároló zsákot is.

A végére engedj meg egy személyes kérdést. Hogy áll a Kékszalag felkészülésetek? Mit kell tudni az új hajótokról?

Kicsit több mint egy hónapja került a Balatonra Extreme 40-es katamaránunk, rajta pedig a Team Quantum Hungary csapata. Hatalmas lázban tart ez most minket, egy új és izgalmas kihívás. Próbálgatjuk a járgányt, feszegetjük a határinkat. Cél a versenyeken történő minél eredményesebb szereplés, ezért rengeteget kell edzenünk, kell a kilóméter. Amikor csak tudunk vízen vagyunk, elindulunk a nagyobb versenyeken, ahol katamaránok is indulhatnak, gyűjtjük a tapasztalatot és a rutint, amit remélem a kékszalagon már kellőképpen tudunk majd kamatoztatni.

Fotók: Kollmann András, Szabó Leonárd

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

admin

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!