Hogyan ellenőrizzük vitorláinkat a szezon elején?

j

by Quantum Sails Hungary

}

04.06.2018

A tavasz kitűnő alkalom arra, hogy ellenőrizzük tavalyi vitorláinkat, mielőtt még először felhúznánk őket. Összeállítottunk egy listát, mely részeket érdemes alaposabban átnézni, és mire kell az ellenőrzés során odafigyelnünk. Vitorláink élettartama jelentősen meghosszabbítható, ha gondosan bánunk velük, arról nem is beszélve, hogy az időben felfedezett apró hibák megjavítása segít, hogy később ezek ne okozzanak sokkal nagyobb gondot.

Vitorlaanyag

A Nap által okozott károsodás szemmel is látható és kézzel is tapintható. Ha a vitorla anyaga úgy néz ki és olyan az érintése, mint a száraz papírzsebkendőnek, akkor már lehet, hogy elkéstünk. Rángassuk meg az anyagot kicsit mindkét irányba – ha el tudjuk szakítani, akkor ideje felkeresnünk a Quantum Sails Hungary vitorlaszervízét, ahol a szakemberek minden lehetőséget felmérnek arra vonatkozóan, hogy a vitorlát megjavítsák. Ha nincs megoldás igyekeznek a hajósok igényeihez leginkább illő új vitorlát ajánlani, azaz nem kell félni, nem azonnal új vitorlát akarnak majd eladni nekünk, és nem is a legdrágább versenyvitorlákat ajánlják majd, ha nincs rá szükségünk.

A laminált vitorlákat terítsük ki egy lapos felületre, és dörzsöljük meg a felszínét, hogy érezzük(halljuk) a delaminációt, lyukakat, szakadásokat. A kisebb szakadások is tipikusak öreg laminált vitorláknál, ezek is a delamináció jelei.

Varrás

Sokszor a cérna előbb szakad, mint az anyag, ezért nézzük végig a varrásokat is a vitorla mindkét oldalán! A Nap a cérnát is roncsolja, a szakadások ennek egyértelmű jelei. Jó hír, hogy ez javítható sérülés!

Fém részek

Ellenőrizzük a bevarrt szemeket, gyűrűket, az él megerősítését és a latnizsebeket is, nincs-e rajtuk nyoma rozsdának, sérülésnek. Ugyanígy a körülötte lévő anyagot, varrást is vegyük szemügyre, azon is meglátszódhatnak a korrózió nyomai. Emellett nézzük át a vitorlához csatlakozó fém alkatrészeket: sekliket, szemeket, rollereket, kötélvezetőket, farkasfogakat, hogy nincs-e rajtuk károsodás.

Latnizsebek és latnik

A latnizsebeken sem szabad lyukakat találnunk és fontos megnéznünk a méretét is. Helyezzük bele a latnit és kössük be enyhén feszítve – ebben az állapotban nem szabad lötyögnie a zsebben. Ha mégis ez a helyzet, keressük fel a Quantum Sails Hungary szakembereit egy kis igazításért! Végül vizsgáljuk meg szemmel is a latnit: ha horzsolódást, szálkásodást észlelünk, csiszoljuk simára, mert kikezdheti a latnizseb anyagát és magát a vitorlát is.

A megerősített helyek

A vitorlák sarkait, széleit van, hogy extra réteg anyaggal erősítik meg. Ellenőrizzük ezeket is, hogy megfelelő állapotban vannak-e, nem roncsolódott-e a felszínük, nem tört-e el az anyag az erősítések széleinél.

Halfej

A vitorla felső, árbócba behúzott sarka a halfej, ez a fokozott igénybevétel miatt nagyobb figyelmet érdemel. Ellenőrizzük a benne lévő szemet, nem rozsdás-e, nem koptatta-e ki a súrlódás. Nézzük meg, hogy ahol az erősítés a vitorlaanyaghoz csatlakozik, nem sérült-e az anyag – a rendszeres hajlítás itt kikezdheti a vitorlát.

Reffsor

A reffsor szemei jó esetben egy sorban vannak, egymástól 45-60cm-re. Ellenőrizzük a szemeket és a körülöttük lévő vitorlaanyagot, valamint egy próbareffelést mindenképpen végezzünk el még az első vitorlázások alkalmával, kis szélben is, hogy visszajöjjenek a mozdulatok!

UV-védők

Ellenőrizzük az UV-védők és lazy jackek állapotát, hiszen ezek fokozott mértékben vannak kitéve a napsütésnek. Nézzük meg a varrásukat, próbáljuk a cérnába belemélyeszteni körmünket. Ha sikerül és a cérna elszakad, ideje kicserélni benne! Az UV-védők színének kifakulása pár év után normális jelenség, de a lyukakat és szakadásokat foltozzuk be! Sokat menthet egy használt vitorlán, ha cseréljük az UV-védő sávot, mivel nálunk kizárólag teljes felületen ragasztott UV-sáv kerül fel.

 

Bármilyen vitorlával kapcsolatos kérdéssel és problémával forduljunk bizalommal a Quantum Sails Hungary szakembereihez, akik vállalják vitorlák átnézését, javítását, régi vitorlák újraszabását. Balatonfüreden, a Quantum Loftban kiválóan felszerelt műhellyel várják az ügyfeleket, ahol rengeteg más, vitorlázáshoz szükséges kiegészítőre is rátalálhatunk.

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

Quantum Sails Hungary

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!