Az 5 leggyakoribb (és könnyen megelőzhető) vitorlaprobléma

b
j

by Quantum Sails Hungary

}

11.01.2018

A vitorlák életciklusának természetes része, hogy ahogy múlik felettük az idő, egyre gyakrabban kell őket javítgatni. Viszont sok olyan vitorla landol Loftunkban, amik sérülése könnyen megelőzhető lett volna.

Ahogy az autódban is rendszeresen cserélsz olajat, úgy van szüksége vitorláidnak is rendszeres karbantartásra. Sajnos sok olyan vitorlát javítunk, aminek sérülése megelőzhető lett volna a rendszeres átnézéssel, vagy valami olyan apró változtatással, ami megóvhatta volna az anyagot. A világ Quantum szakértői összegyűjtötték az 5 leggyakoribb problémát!

Súrlódás, dörzsölődés

Még ha mindent meg is teszel, hogy a merevkötélzeten és a fedélzeten le szigszalagozd a kiálló alkatrészeket, akkor is megeshet, hogy kidörzsölődik a vitorlád. Akár azért, mert a vitorla sima felületen súrlódik, akár mert rendszeresen rá kell húznod a szálingra, az ismétlődő dörzsölődés kikezdi az anyagot. Lehet, hogy felszerelés közben észre sem veszed, de a szezonvégi alapos vitorlaátnézéskor kiderül, hol sérült az anyag. Ha időben sikerül elkapni a bajt, van lehetőség a vitorlán megerősíteni a kérdéses területeket!

UV-károsodás

Az UV sugárzás minden anyagot roncsol, a vitorla sem kivétel ez alól. Ha vitorlád a vorstagra van feltekerve, valószínűleg a szélén van egy UV védő réteg – ha jól tekered fel, ezt éri az UV, és megvédi alatta a vitorlát. Ha nem vagy benne biztos, hogy van-e vitorládon UV-védő, vagy hogy helyesen van-e feltekerve, kérd ki véleményünket és segítünk eldönteni!

Szétfoszló cérnák

Nem csak a vitorla anyaga, de a benne lévő cérnák is roncsolódnak a napsugárzás és az idő múlása miatt. Ha rendszeresen ellenőrződ a vitorlákat, észre tudod venni a szétfoszló öltéseket, és még idejében meg tudod javítani – még mielőtt az anyagot is megviselné a baj.

Romló teljesítmény

A vitorla formája az idő elteltével változik, a rostok megnyúlnak, elveszíti alakját. Ha azt veszed észre, hogy a hajó túlságosan dől, vagy lassabb, mint volt, készíts egy pár fotót éles menetben a vitorláról és mutasd meg szakértőnek! Ezek alapján meg lehet állapítani, mennyit romlott a vitorla alakja, és egy kis ráncfelvarrással orvosolni lehet a problémát.

Penész és leolvadó színek

Ha nedvesen tekered fel vagy hajtogatod össze a vitorláidat, tökéletes környezetet teremtesz a penész számára. Minden vitorlaanyag, de különösen a kevésbé szellőző laminált vitorlák szenvedik meg ezt a bánásmódot. Hasonló eredménye lesz, ha nedves helyen tárolod a vitorláidat – például ha a hajókabinban hagyod egész télre. Ha már kész a baj, a vitorláidon csúnya penészfoltok éktelenkednek, szakszerű tisztításra lesz szükséged.

A spinakkered esetén is fontos, hogy szárazon csomagold el. A nejlonról, ha nedvesen hagyod, le tudnak olvadni a színek – ha ilyet látsz, ez jelzés arra, hogy nem volt rendesen megszárítva. Tudunk rá speciális védőréteget tenni, ha szeretnéd, de szerintünk jobban jársz, ha még öt percig szárítod használat után, hogy biztosan csontszárazan zsákolhasd be.

Ne várj, amíg nagy baja lesz a vitorláidnak! A rendszeres, alapos átnézés segít megelőzni a problémákat és biztosítja, hogy a legtöbbet hozd ki szeretett hajódból. Ha szeretnéd biztos kezekben tudni a vitorláidat, bízd ránk őket télre: átnézzük, megjavítjuk, ha szükséges, majd biztonságosan tároljuk őket egészen tavaszig. Így az első langyos hétvégén nem lesz más dolgod, mint átvenni őket nálunk, majd felhúzni, és máris indulhat a vitorlázás!

Tudástár

Kövess minket

A szerzőről

Quantum Sails Hungary

A Quantum tudástár további posztjai

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Ne maradj le legfrissebb híreinkről, akcióinkról!

Gratulálunk! Sikeresen feliratkoztál!